ПОК "Доверие" АД English
Начало Новини Контакти Въпроси и отговори Документи
05/08/2019
Комисията за финансов надзор одобри промени в правилниците на УПФ, ППФ и ДПФ „Доверие“
31/05/2019
Девета поредна награда за пенсионноосигурително дружество на годината, в категория ДЗПО, получи ПОК „Доверие“
30/10/2019
"Броят на осигурените лица у нас не нараства"
Даниела Петкова в предаването "В развитие" на Bloomberg ТВ, 30.10.2019 г.
02/08/2019
"Готови сме да плащаме втора пенсия"
Г-жа Даниела Петкова пред banker.bg
Press release Vienna Insurance Group
Стойност на един дял за деня вижте на новия сайт на ПОК "Доверие" на https://www.poc-doverie.bg/bg
"Доверие" през годините

2018

Влезе в сила поредното намалeнrе на таксите в Универсален и Професионален фонд „Доверие“.

И през тази година клиентите на Компанията имаха възможност да се възползват от преференциални условия по най-търсените продукти и услуги на Societe Generale Експресбанк, в рамките на продължаващата партньорска програма на двете институции.  

Компанията отново подкрепи станалия традиционен благотворителен базар на матеници, изработени от майки на деца с увреждания, средствата от който се използват за заплащане на рехабилитационни процедури за малките пациенти на медицински център „Деца с проблеми в развитието” в Студентски град, в София.

През април ПОК „Доверие" се включи и в четвъртото издание на европейския „Ден без асансьори" (No Elevators Day), когато, в различни сгради в цяла Европа, включително в България, бяха затворени част от асансьорите и ескалаторите и хората бяха призовани да не ги ползват.

Компанията прибави към колекцията си и осми пореден приз за пенсионноосигурително дружество на годината, в категория „Допълнително задължително пенсионно осигуряване" на наградите на Фондация „Проф. Д-р Велеслав Гаврийски", Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

На празника на град Попово, на 10 юни, г-жа Даниела Петкова, Председател на УС на ПОК „Доверие“, получи Почетния знак на Община Попово. Той й бе връчен лично от Кмета на Общината, д-р Людмил Веселинов, като с него се отбелязва дългогодишната съвместна работа и подкрепа, която г-жа Петкова и управляваната от нея Компания, оказват за национално значими събития, организирани от Община Попово.

Успешно премина и задължителния надзорен одит за съответствие с изискванията на стандарта ISO/IEC 27001:2013, удостоверяващ, че внедрената Система за управление на информационната сигурност (СУСИ) по този стандарт продължава да функционира без забележки.

За поредна година Българската агенция за кредитен рейтинг потвърди рейтинг А – (перспектива: стабилна) на ПОК „Доверие" АД и управляваните от нея фондове за допълнително пенсионно осигуряване.

На 9 ноември, служители на Компанията засадиха дръвчета и храсти в двора на Дома за деца, лишени от родителски грижи, „Любен Каравелов“, в гр. София. Акцията бе част от кампанията „100 000 e-mail адреса за 1000 нови дръвчета“, инициирана с цел да се намали броят на хартиените извлечения, които всяка година Дружеството изпраща до своите клиенти.

В края на годината, броят на осигурените във фондовете, управлявани от ПОК „Доверие", лица възлиза на 1 212 795, а активите под управление са 3 378 369 000 лв. (по данни на КФН - http://www.fsc.bg/).


 

2017 

Влязоха в сила нови, по-ниски такси за осигуряване в Универсален и Професионален пенсионен фонд „Доверие“.

За поредна година продължи партньорската програма на Компанията със Societe Generale Експресбанк. Така клиентите на ПОК „Доверие“ отново имаха възможност да ползват преференциални условия по най-търсените продукти и услуги на Банката, като потребителски и жилищни кредити в лева и евро, кредитни карти и интернет, и SMS банкиране.  

В края на февруари се проведе благотворителен базар на мартеници, изработени от майки на деца с проблеми в развитието.

На 26 април Компанията, както и останалите фирми в Бизнес център Доверие, традиционно се включиха в третото издание на европейския „Ден без асансьори" (No Elevators Day).

През май, ПОК „Доверие“ взе седмия си пореден приз за пенсионноосигурително дружество на годината, в категория „Допълнително задължително пенсионно осигуряване" на наградите на Фондация „Проф. Д-р Велеслав Гаврийски", Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Успешно премина и поредния надзорен одит за съответствие с изискванията на стандарта ISO/IEC 27001:2013. Сертифициращата организация удостовери, че внедрената Система за управление на информационната сигурност (СУСИ), по този стандарт, продължава да функционира, без забележки.

Текущата оценка на Българската агенция за кредитен рейтинг потвърди рейтинг А – (перспектива: стабилна) на ПОК „Доверие" АД и управляваните от нея фондове за допълнително пенсионно осигуряване.

Компанията завърши годината, подкрепяйки три стойностни проекта – един в сферата на културата и два – в образователния сектор: уникалната изложба „Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха", посветена на металите и ресурсите през бронзовата епоха, в източните части на Балканския полуостров; проекта на JA „Практични финанси“, насочен към разработване на нов образователен курс за учениците от прогимназиалния етап, който да ги запознае със стратегии за управление на парите, да им изясни ролята на заетостта и доходите, бюджетиране, спестяване, кредити и дълг, защита на потребителите, разумно потребление, управление на риска, инвестиране и др. и Петото издание на конкурса „Любим учител“.

В края на годината, броят на осигурените във фондовете, управлявани от ПОК „Доверие", лица възлиза на 1 210 101, а активите под управление са 3 227 072 000 лв. (по данни на КФН - http://www.fsc.bg/).

 

2016
 

Продължи мащабната партньорска програма, съвместно със Societe Generale Експресбанк. В рамките й Банката предлага на клиентите на ПОК „Доверие“ преференциални условия по най-търсените продукти и услуги, като потребителски и жилищни кредити в лева и евро, кредитни карти и интернет, и SMS банкиране.  

Комисията за финансов надзор одобри промени в Правилниците на управляваните от Компанията фондове, с което поредното намаляване на таксите за клиенти на „Доверие“ стана факт.

За шеста поредна година, Компанията получи приза за пенсионноосигурително дружество на годината, в категория „Допълнително задължително пенсионно осигуряване" на наградите на Фондация „Проф. Д-р Велеслав Гаврийски", Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. На същата церемония, г-жа Ангелина Петрова – Изпълнителен директор и член на УС, бе отличена със специалната награда за цялостен принос в сферата на пенсионното осигуряване в България.

На 13 май ПОК „Доверие" се включи във второто издание на европейския „Ден без асансьори" (No Elevators Day), когато, в различни сгради в цяла Европа, включително в България, бяха затворени част от асансьорите и ескалаторите и хората бяха призовани да не ги ползват.

Компанията премина успешно надзорния одит за съответствие с изискванията на стандарта ISO/IEC 27001:2013. Сертифициращата организация удостовери, че внедрената Система за управление на информационната сигурност (СУСИ) по този стандарт продължава да функционира без забележки.

След поредната текуща оценка, Българската агенция за кредитен рейтинг потвърди рейтинг А – (перспектива: стабилна) на ПОК „Доверие" АД и управляваните от нея фондове за допълнително пенсионно осигуряване.

През годината продължи програмата по разширяване на клоновата мрежа на Компанията. Бяха открити четири нови офиса, три в столицата и един в Бургас, което осигури по-лесен достъп на клиентите и по-добро обслужване. Областен офис София 7, разположен в МОЛ Парадайс, е първият, който е отворен без почивен ден, с удължено работно време - от 10.00 до 21.00 ч.

В края на годината, броят на осигурените във фондовете, управлявани от ПОК „Доверие", лица възлиза на 1 196 455, а активите под управление са 2 786 256 000 лв. (по данни на КФН - http://www.fsc.bg/). 
 
 
 
2015 
 

С оглед на повишения обществен интерес по въпросите, свързани с управлението на средствата на осигурените лица и обезпечаване на още по-голяма прозрачност, през януари, Компанията започна да представя ежемесечно графична информация за структурата на инвестиционните портфейли на управляваните от Компанията Универсален, Професионален и Доброволен фонд „Доверие".

Стартира партньорска програма, съвместно със Societe Generale Експресбанк. Банката предлага на клиентите на ПОК „Доверие" преференциални условия по най-търсените продукти и услуги, като потребителски и жилищни кредити в лева и евро, кредитни карти и интернет и SMS банкиране.  

За пета поредна година, ПОК „Доверие" бе отличена с приза за пенсионноосигурително дружество на годината, в категория „Допълнително задължително пенсионно осигуряване" на наградите на Фондация „Проф. Д-р Велеслав Гаврийски", Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Компанията е неизменен победител и носител на престижното отличие в тази категория от нейното учредяване през 2010 г., досега.

ПОК „Доверие" се включи в европейския „Ден без асансьори" (No Elevators Day) - нова инициатива, която се състоя за пръв път на 5-ти юни 2015 г. На този ден, в различни сгради в цяла Европа, включително в България, бяха затворени част от асансьорите и ескалаторите и хората бяха призовани да не ги ползват.

Компанията премина успешно ресертификационната процедура за съответствие с новата версия на стандарта ISO/IEC 27001:2013. Сертифициращата организация удостовери, че внедрената в Система за управление на информационната сигурност (СУСИ) е успешно актуализирана спрямо изискванията на новия ISO/IEC 27001:2013.

След поредната текуща оценка, Българската агенция за кредитен рейтинг потвърди рейтинг А - (перспектива: стабилна) на ПОК „Доверие" АД и управляваните от нея фондове за допълнително пенсионно осигуряване.

Във връзка с разширяването на своята дейност и създаването на пет нови офиса, на територията на София, Пловдив и Бургас, Компанията обяви конкурс за 30 нови работни места в тях.

В края на годината броят на осигурените във фондовете, управлявани от ПОК „Доверие", лица възлиза на 1 187 772, а активите под управление са 2 478 550 000 лв. (по данни на КФН - http://www.fsc.bg/).
.
.
.
2014

 

През 2014 ПОК „Доверие" отбеляза своя 20-годишен юбилей.

 

За четвърти пореден път, ПОК „Доверие" спечели наградата за пенсионно осигурително дружество на годината, в категория „Допълнително задължително пенсионно осигуряване". Компанията е неизменен победител и носител на престижното отличие в тази категория от нейното учредяване през 2010 г., досега.

 

След поредната текуща оценка, Българска агенция за кредитен рейтинг (БАКР) потвърди рейтинга А - на ПОК „Доверие" АД и управляваните от нея фондове за допълнително пенсионно осигуряване. Перспективите на Универсален, Професионален и Доброволен пенсионен фонд остават „стабилни", а тази на Компанията, която, след като миналата година бе поставена "в развитие", отново е възстановена на "стабилна". ПОК "Доверие" продължи да е единственото дружество в страната, което самостоятелно и без да има такива законови изисквания се поставя на ежегодна процедура по присъждане на кредитен рейтинг.

 

В началото на месец юли, ПОК "Доверие" премина успешно първия надзорен одит за съответствие на внедрена Система за управление на информационната сигурност (СУСИ) с изискванията на ISO/IEC 27001:2005.

 

Компанията продължи политиката си за повишаване на прозрачността и информираността на клиентите и гражданите за управлението на средствата във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване, като планира да започне да оповестява на сайта си графична информация за обема и структурата по видове активи и емитенти на инвестиционните портфейли на управляваните от Компанията пенсионни фондове всеки месец.

 

В края на годината броят на осигурените във фондовете, управлявани от ПОК „Доверие", лица възлиза на 1 190 819, а активите под управление са 2 242 869 000 лв. (по данни на КФН - http://www.fsc.bg/).

 

 

2013

 

В началото на годината Управителният съвет на ПОК „Доверие" одобри решение, с което допълва резерва за гарантиране на минимална доходност във фондовете за ДЗПО с 3 млн. лв. над минимално изискуемия по закон праг. Към 31.12.2013 г. общо натрупаните средства в резерва възлизат на 21 885 000 лв.

 

Един от водещите икономически анализатори в света - Нуриел Рубини, посети страната ни през февруари по покана на ПОК „Доверие". Събитието бе част от обществено отговорен проект на Компанията, който има за цел да ангажира вниманието и капацитета на водещи икономисти в света с различните сценарии и перспективи за развитие на световната криза и в частност на българската икономика, в условията на тази криза, като се даде възможност на икономическия елит на страната да се запознае и дискутира конкретните им виждания и идеи на родна почва.

 

За поредна година Компанията продължи политиката за намаляване на таксите за осигуряване в управляваните от нея фондове и се превърна в първото Дружество, което намали таксите и в УПФ, в това число инвестиционната.

 

Като част от мерките за повишаване на прозрачността и информираността на клиентите и гражданите за управлението на средствата във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване ПОК „Доверие" взе решение да публикува на сайта си информация за обема и структурата по видове активи и емитенти на инвестиционните портфейли на управляваните от Компанията пенсионни фондове, не веднъж, както е съгласно изискванията на КФН, а четири пъти годишно.

 

В началото на месец юли, ПОК "Доверие" завърши успешно сертификационната процедура за получаване на ISO/IEC 27001:2005, с което удостовери факта, че в Компанията е изградена и успешно внедрена Система за управление на информационната сигурност (СУСИ), която отговаря на всички изискванията на горепосочения стандарт.

 

След поредната текуща оценка през месец август, Българска агенция за кредитен рейтинг (БАКР) потвърди рейтинга А- на ПОК „Доверие" АД и управляваните от нея фондове за допълнително пенсионно осигуряване.

 

През октомври, спестяванията за втора и трета пенсия на осигурените в пенсионните фондове, управлявани от ПОК „Доверие", надхвърлиха 2 млрд. лв.

 

За трета поредна година, ПОК „Доверие" получи приза за пенсионноосигурително дружество на годината, в категория „Допълнително задължително пенсионно осигуряване" на наградите, връчвани от Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи, Фондация „Проф. Д-р Велеслав Гаврийски" и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

 

На същата церемония, Даниела Петкова - Председател на Управителния съвет на ПОК „Доверие", получи отличие за цялостен принос в развитието на осигуряването в България.

 

В края на годината броят на осигурените във фондовете, управлявани от ПОК „Доверие", лица възлиза на 1 229 378, а активите под управление са 2 009 459 000 лв. (по данни на КФН - http://www.fsc.bg/). 

 

 

2012 

 

През 2012 г. ПОК „Доверие" за пореден път намали таксите в ППФ и ДПФ „Доверие". Превърна се в първото и единствено засега дружество в България, което е намалило инвестиционната такса в задължителен фонд. Не събира и встъпителна такса за новоосигурени в ДПФ лица.

 

Програмата „Безплатен достъп до интернет в малки населени места" продължи с откриването на още един интернет клуб - в с.Габер, община Драгоман.

 

За втора поредна година Компанията бе отличена като пенсионноосигурително дружество на годината в категория „Допълнително задължително пенсионно осигуряване" на наградите, учредени от Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи, Фондация „Проф. Д-р Велеслав Гаврийски" и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

 

На церемонията по връчване на традиционните награди на списание „Икономика" за принос в развитието на икономиката - "Мистър и мисис Икономика", Даниела Петкова, председател на УС на ПОК „Доверие", получи приза „За принос в развитието на небанковия финансов сектор" за 2012 г.

 

Придържайки се към поетите в сферата на корпоративната социална отговорност ангажименти, Компанията подкрепи редица благотворителни мероприятия, като например Второто световно първенство по волейбол за глухи и Националната кампания Забавното лятно четене. Група служители, напълно безвъзмездно, взе участие в археологическите разкопки на Крепостта Воден край Асеновград.

 

Управителният съвет на ПОК „Доверие" прие „Политика на ПОК „Доверие" АД срещу корупцията и сродни на нея явления", с което бе направена поредна важна крачка в развитие на принципите, залегнали и в Етичния кодекс на Дружеството, и в десетия принцип на Глобалния договор на ООН, към който Компанията се присъедини и е пълноправен член от 2009 г.

 

В края на годината броят на осигурените във фондовете, управлявани от ПОК „Доверие", лица възлиза на 1 254 563, а активите под управление са 1 794 969 000 лв. (по данни на КФН - http://www.fsc.bg/)

 

2011

 

През 2011 г. ПОК „Доверие" стана единственото пенсионно осигурително дружество в страната, което намали таксите за своите клиенти във фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване, предоставяйки още едно предимство за клиентите на Компанията.

 

ПОК „Доверие" успешно реализира проект за обучение на всички служители на Компанията по седем ключови компетенции (търговски умения, презентационни умения, умения за водене на преговори, обслужване на клиенти, управление на времето и стреса, мениждърски умения, работа в екип), който се осъществи с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси".  В рамките на проекта бяха проведени 40 обучения с участието на над 220 служители.

 

През 2011 г. бяха открити два интернет клуба по програмата „Безплатен достъп до интернет в малки населени места" - в Антоновград,  област Търговище и в с. Струмяни, област Благоевград.

 

Като част от политиката за корпоративна социална отговорност на Компанията бяха подкрепени редица проекти сред които - Детски турнир по плажен волейбол за момичета и момчета от домове за деца лишени от родителска грижа, Шестия фестивал за операторско майсторство в гр. Попово, Парадът на униформите в гр. Копривщица и др.

 

ПОК „Доверие" получи за втора поредна година наградата за „Най-добро пенсионно осигурително дружество", която се присъжда ежегодно от фондация „Банки, Инвестиции, Пари". Компанията бе отличена и с  награда за „Пенсионно осигурително дружество за 2010 г." в категория „Допълнително задължително пенсионно осигуряване" връчена от Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи, Фондация „Проф. Д-р Велеслав Гаврийски" и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Даниела Петкова стана първият мениджър на небанкова финансова институция в страната, който бе награден с приз „Буров" за финансово управление.

 

Към 31.12.2011 г. осигурените лица във фондовете управлявани от ПОК „Доверие" са 1 261 867, а активите под управление 1 497 165 000 лв. (По данни на KФН.)

 

2010 

 

Продължи да се разширява мрежата от офиси на Компанията. В София бяха открити нови два, като така общия брой офиси на ПОК „Доверие" достигна 58 в цялата страна. Наред с това Централата на Компанията се премести в нова по-модерна и функционална сграда на адрес: София, ул. "Тинтява" 13Б.

 

Българската Агенция за Кредитен Рейтинг (БАКР) потвърди присъдения кредитен рейтинг (А -) на ПОК „Доверие" и управляваните от Компанията пенсионни фондове и промени перспективата му от стабилна на положителна.

 

От 2 септември 2010 г. Доброволен пенсионен фонд „Доверие" е включен в списък на признатите от законодателството на съответната държава чуждестранни пенсионни схеми (Qualifying Recognized Overseas Pension Schemes). Този списък се поддържа от HM Revenue Customs за целите на прехвърлянето на средства от схема за доброволно пенсионно осигуряване, регистрирана във Великобритания в подобна схема, регистрирана в друга държава и съгласно английското законодателство включването в списъка е задължително условие, за да бъде извършено прехвърлянето на средствата.

 

В сферата на корпоративната социална отговорност ПОК „Доверие" реализира проекта „2060". Чрез него всички българи имаха възможност, на специален интернет сайт, да споделят своите прогнози и очаквания за бъдещето и за това как си представят България и света след 50 години. Мненията публикувани на сайта, бяха отпечатани в книга, която бе затворена в „капсула на времето", поставена в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий",  за да бъде отворена през 2060 г.

 

Наред с това ПОК „Доверие" и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски" сключиха договор за сътрудничество в учебната, научната и информационната сфера. Целта на споразумението е повишаване на нивото на квалификация на преподаватели, докторанти, бакалаври, магистри, специализанти, студенти и персонала на ШУ „Епископ Константин Преславски" и ПОК „Доверие" в сфери, представляващи взаимен интерес и за двете страни.

 

На 6 октомври 2010 г. ПОК „Доверие" сключи договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Европейският социален фонд, чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013 г." Основната цел на договора е реализация на програмата "Повишаване на конкурентноспособността чрез усъвършенстване на ключовите компетенции на служителите на ПОК „Доверие" АД."

  

ПОК „Доверие" получи приза за „Най-добро пенсионно осигурително дружество" на годишните награди на Фондация „Банки, Инвестиции, Пари".

 

Към 31.12.2010 г. осигурените във фондовете управлявани от ПОК „Доверие" са 1 267 293 души, а активите на компанията надхвърлят 1 323 000 000 лв. http://www.fsc.bg/

2009

ПОК „Доверие" посрещна 2009 г., в която Компанията отбелязва своята 15 годишнина, с обновена интернет страница http://www.poc-doverie.bg/. В нея, за първи път на пазара, Компанията даде възможност, след лесна и сигурна регистрация, всеки неин клиент да получава достъп до изключително подробна информация как се управляват активите на неговия пенсионен фонд или, с други думи, как се управляват неговите пари.

 

Същевременно, бе направена още една важна крачка в изграждането и постоянно усъвършенстване на системата за ефективна двустранна комуникация с осигурителните посредници - създадена бе секцията "Само за осигурителни посредници", в която, след регистрация, те имат достъп до on-line обучения, възможност  за проверка на знанията си в сферата на пенсионното осигуряване чрез интерактивни тестове, индивидуална информация за своята работа и директно задаване на въпроси.

 

В духа на стратегията си за максимално достъпно, бързо и качествено обслужване на осигурените лица, през изминалата година поетапно бяха преместени 12 офиса в страната на по-достъпни и удобни за хората места и отчитайки внушителния пазарен потенциал на София, се откриха два нови офиса на разположение на настоящи и бъдещи клиенти в столицата.

 

В началото на февруари ПОК „Доверие" бе приета за пълноправен член на Глобалния договор на ООН - стратегическа инициатива, насочена към организации, готови да развиват своята дейност, спазвайки 10 универсални принципа на корпоративната социална отговорност. 

 

През март, в разгара на икономическата криза, Компанията доказа своята стабилност и направи поредната крачка за съществено повишаване на качеството на обслужване на своите клиенти, увеличавайки броя на служителите си с откриването на нови 54 работни места.  

 

За поредна година ПОК „Доверие" стана генерален спонсор на участието на Националния отбор по математика във Всерусийската Олимпиада, връчвайки на  децата парично отличие в размер на 3000 лв., които бяха разпределени под формата на отделни награди между победителите и 12 000 лв., които да покрият всички разходите по пътя и престоя на отбора в Русия.

 

В края на лятото Компанията в лицето на Главния изпълнителен директор г-жа Даниела Петкова бе избрана сред десетте финалисти на втория национален конкурс „Мениджър на годината", организиран от списание „Мениджър" със съдействието на международната консултантска компания „Делойт".

 

На десетото издание на Фестивала на рекламните агенции в България, който се проведе през септември, рекламният клип на ПОК „Доверие", условно наречен „Бекъм", чиято творческа разработка бе дело на дългогодишния ни партньор - агенция „New moment, New ideas", бе отличен с първо място в категория „ТВ и кинореклама".

 

По повод 15-ия си рожден ден и вярна на традиционния си стремеж по всякакъв начин да подкрепя професионалното развитие на младeжите на България, тяхното усъвършенстване и успешната им реализация в родината, Компанията учреди стипендия в размер на 15 000 евро годишно за подпомагане на обучението на български студенти в бакалавърски програми в определени специалности на най-престижните висши учебни заведения в Европа и САЩ.

2008 

Следвайки политиката на възприемане на добрите практики, наложени от европейските и световни стандарти в областта на корпоративното управление, в средата на 2008 г. ПОК „Доверие" АД прие Етичен кодекс и Правила за лични сделки с финансови инструменти. Принципите, отразени в двата документа, винаги са били от първостепенно значение в работа на всички от ПОК „Доверие" и синтезирането им в подобна писмена форма бе просто символичен акт и поредно доказателство в изпълнение на поетия пред клиенти и партньори ангажимент непрекъснато да повишаваме качеството на нашата работа и да предоставяме по-добро обслужване.

 

През есента Компанията направи и един символичен подарък на своите клиенти и партньори, като стана генерален спонсор на концерта в памет на Лучано Павароти „Един живот за операта и нейните приятели", организиран от Фондация „Национална опера и балет". Публиката в препълнената Зала 1 на НДК имаше възможност да се потопи във виртуозните изпълнения на редица именити български и чуждестранни творци, които се присъединиха към каузата и изпяха своята песен в памет на един от най - великите гласове в света.

 

Верни на стремежа си винаги и независимо от обстоятелствата да поставяме грижата за клиента на първо място, в навечерието на Коледа, от Компанията дадохме своя принос пенсионерите в ДПФ „Доверие" да прекарат светли и спокойни празници, дори в условията на световната финансова криза. На всички тях бе изплатена извънредно еднократна коледна добавка в размер на получаваната месечна пенсия.

 

Постигнатата доходност в резултат на финансовата криза в най-голяма степен нарушава интересите на лицата, получаващи пенсия от доброволен пенсионен фонд. Затова ПОК „Доверие" взе решение, независимо от постигнатата доходност, да запази размера на изплащаните от Доброволен пенсионен фонд „Доверие" през 2008 г. допълнителни пенсии. За целта Компанията прехвърли около 600 000 лв. от собствените си средства в пенсионния си резерв.

 

Въпреки изключително усложнената ситуация на световните финансови пазари и през 2008 броят на осигурените във фондовете, управлявани от ПОК „Доверие" лица продължи да нараства и по данни на КФН към 31.12.2008 г. (http://www.fsc.bg/) надмина 1 253 754 при 1 236 578 в началото на същата година. 

2007

Компанията стартира първата по рода си в страната инициатива за повишаване на трудовоправната култура у българските младежи, наречена „Професионален пътеводител".  

Бяха намалени таксите за осигуряване в Доброволен пенсионен фонд „Доверие". Тази стъпка стана възможна благодарение на големия брой осигурени лица в трите фонда, управлявани от Компанията, които вече са над 1 220 000.

Въведена бе и отстъпка от 15% от размера на таксите за лица, които освен в УПФ или ППФ „Доверие", се осигуряват и в доброволния фонд на Дружеството.

Намаляването на съответните такси ще доведе до увеличаване на размера на средствата, които ще се натрупват по индивидуалната партида на осигурените лица, а следователно и на размера на пенсията, които те ще получат в бъдеще.

Авторитетното европейско списание Investment & Pensions Europe (IPE) включи ПОК "Доверие" в своята класация на хилядата най-добри сред над десет хиляди пенсионни фонда на Стария континент.

Нетните активи в трите фонда, управлявани от Компанията, надхвърлиха 700 милиона лева. 

След поредната текуща оценка на ПОК „Доверие" и управляваните от компанията пенсионни фондове, Българска Агенция за Кредитен Рейтинг (БАКР) повиши перспективата в рейтинга А- на ПОК „Доверие" от тренд стабилен на тренд положителен и потвърди рейтинга А- (тренд стабилен) на УПФ „Доверие", ППФ „Доверие" и ДПФ „Доверие".

2006
Продължи стабилното нарастване на клиентите на ПОК „Доверие" като към краят на годината те надхвърлиха 1 200 000 души. Активите в управляваните от компанията пенсионни фондове доближиха 500 млн. лв. БАКР повиши кредитния рейтинг на пенсионно осигурителното дружество от BBB+ на А- (тренд стабилен) и потвърди рейтинга А - за УПФ, ППФ и ДПФ „Доверие". Продължи активната информационна кампания с общините, свързана с възможността за финансиране на общински проекти от пенсионните фондове, при кандидатстване за средства от структурните и кохезионните фондове на ЕС.
Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на ПОК „Доверие" бе отличена от Американския биографичен институт за постиженията си в областта на маркетинга и мениджмънта за 2005 г. и е включена в списъка Great Women of the 21st Century. Бе и присъдена традиционната наградата за Бизнес дама на 2005 г., от в. „Ние жените". Избрана е за председател на Контролния съвет на Конфедерацията на работотаделите и индустриалците в България (КРИБ). През 2006 г.
ПОК „Доверие", съвместно с ОББ предложи на клиентите на доброволен пенсионен фонд „Доверие" възможността да плащат вноски за доброволно пенсионно осигуряване чрез банкомат. Компанията подари на всички софиянци и гости на столицата обновено осветление на градинката пред Народния театър „Иван Вазов" и коледна украса на бул. "Васил Левски". 
2005
Компанията стартира две нови услуги, имащи за цел да подобрят обслужването на клиентите на ПОК "Доверие" - 24 часов консултантски център на тел. 0 900 32 100 (0.18 лв./мин., без ДДС, от цялата страна) и проверка на индивидуалната партида за клиентите на М-тел чрез sms на номер 190001 (на цена по съответната абонаментна тарифа). Компанията постави началото на комуникационна програма "Нови хоризонти", която има за цел да информира представителите на местната власт за възможностите за алтернативно финансиране и ко-финансиране чрез издаване на облигационни емисии на общински проекти с помощта на пенсионните фондове. Програмата се организира съвместно Ти Би Ай Инвест, като в рамките на 2005 г. бе реализирана в Банкя, Варна, Шумен и Разград. ПОК "Доверие" инвестира над 600 000 лв. в реализирането на национална информационна кампания, имаща за цел да популяризира допълнителното доброволно пенсионно осигуряване и личната отговорност на всеки гражданин към стандарта му на живот след пенсиониране. Българската агенция за кредитен рейтинг потвърди присъдения от БАКР и ICRA през 2004 г. рейтинг на дружеството и управляваните от него пенсионните фондове, който съответно е - за компанията е BBB+, а УПФ, ППФ и ДПФ "Доверие" А-. В края на 2005 година активите на управляваните от ПОК "Доверие" фондове достигнаха 365 795 хил. лв., а клиентите на компанията са 1 129 695 души.

 

2004

Българска агенция за кредитен рейтинг и "Indian Credit Rating Agency" присъдиха на ПОК "Доверие" кредитен рейтинг BBB+, а на УПФ, ППФ и ДПФ "Доверие" А-. Активите на управляваните от Компанията фонодве надхвърлиха 260 000 000 лв. За клиентите на ПОК "Доверие" бе осигурена възможност да избират пълната гама от банкови продукти и услуги на преференциални цени, предложени им от три водещи банки. ПОК "Доверие" бе удостоена и със специална награда за партньорство, въвеждане и развитие на модерни информационни технологии от Oracle Bulgaria, а Календар на Компанията за 2004 г. получи редица награди и номинации на престижни фестивали в България и чужбина. Като част от изгражданата цялостна интегрирана визия на фирмите от TBI Group, ПОК "Доверие" успешно въведе новия корпоративен имидж на дружеството, като реализира специална рекламна кампания, с която бе утвърден и новият слоган на Компанията: "Да поговорим спокойно в бъдеще време!". ПОК "Доверие" отбеляза своята 10 годишнина, като подари на клиентите си уникално за страната пиротехническо шоу, което се реализира едновременно от 6 различни точки в София.

2003

Успешно приключва процедурата по вливане на БПОД и управляваните от него фондове в ПОК “Доверие”. Пазарният дял на Компанията по брой осигурени лица по данни на КФН достига 43%, а броят на регистрираните клиенти надхвърля 1 100 000 души. Мрежата за продажби наброява 15 000 посредници, а активите на управляваните фондове към 31.12.2003 г. са над 160 млн. лв. ПОК “Доверие” получава Голямата награда за финансов продукт на 2003 г. и Първа награда в категорията “Застраховане и осигуряване” на изложението “Банки инвестиции пари”. Компанията е номинирана и е включена в short-листа на дружествата за престижната награда за пенсионен фонд за Централна и Източна Европа на списанието Investment and Pensions Europe - Холандия.

Нагоре
Принтер
Studiо ITTI
Web Based Solutions